Mengelmoesje aan verhalen

  

Hier op Zakynthos hebben wij waterschaarste. Heel veel zonbestemmingen hebben dat. Het is bijna niet bijzonder meer. Natuurlijk wordt het water wel heel erg gewaardeerd. Wie wil er nou geen verkoelende douche na een warme werkdag? Helaas heeft het hele blok waar Marinos woont al enkele dagen geen water meer. Het water wordt daar net als op veel plaatsen hier op Zakynthos met tankwagens aangeleverd en wordt het opgeslagen in een tank onder de grond voor dagelijks gebruik. Deze tank wordt om de zoveel dagen weer gevuld alleen schijnt er een probleem te zijn met hun tank en hebben ze al dagen geen water. Ontzettend balen natuurlijk, want dan kun je dus douchen met flessen mineraalwater, gaan de planten in huis dood, geen gebruik van de wc, etc. Instanties moeten er naar kijken en dat gaat op zijn Grieks….oftewel langzaam. Afgelopen Vrijdag in Marinos zijn siesta wilde hij dan ook met flessen mineraal water gaan douchen. Ik denk hier steek ik een stokje voor en vertelde hem dat hij natuurlijk bij mij kon douchen. We hebben meteen maar een kleine verhuizing gedaan. Hij woont toch al praktisch bij mij in!


Water is kostbaar, maar ook de natuur hier. Dat er dan een triest figuur is die het lef heeft op Zakynthos te komen en brand te stichten, is wel het toppunt. Of eerder een dieptepunt. Welke idioot ontneemt nou de schoonheid van zo‘n mooi eiland? We hebben hier prachtige natuur! Gelukkig konden ze de schade nog enigszins beperken tot het gebied net boven het dorpje Agalas, maar het blijft zonde. De brand begon Vrijdagochtend en ze hebben geprobeerd om met helikopters en kleine watervliegtuigen het grote gedeelte te blussen of te sussen. Krista heeft echter vorig jaar de ernstige bosbranden op Kefalonia meegemaakt en wantrouwde de zaak dat ’alles onder controle’ was. Samen met Diana zijn we die avond die kant uitgereden om te kijken wat de ernst van de zaak was. Mede omdat Krista daar vlakbij ook gasten had zitten en ik daar deze week mensen had aankomen. Mocht een evacuatie of regeling van een andere accommodatie nodig zijn dan zouden we er op tijd bij zijn. Onderweg kwamen wij natuurlijk allerlei rampentoeristen tegen. Iets waar wij eigenlijks ook een beetje bij hoorden misschien, maar wij reden nog ietsje verder dan waar zij stopten. Wij moesten de zaak beter opserveren en zijn tot aan het dorpje Agalas gereden. We konden nog wel verder rijden, maar deden dit niet. Het is echt verschrikkelijk om te zien dat iemand zoiets kan doen en dat alles in vlammen op gaat. Zakynthos is tenslotte ons thuis geworden. De mensen die daar woonden, wilden hun huis niet verlaten. Grieken kunnen namelijk geen brandverzekering afsluiten dus alles wat ze daar ook hebben verliezen ze dan. Van de overheid krijgen ze dan wel 10.000 euro, maar denkt men nou serieus dat men daar een nieuw huis van kunnen laten zetten? En denk aan al die olijfgaarden die verloren gaan. Dat is het inkomen voor de Grieken in het winterseizoen! Kortom het is hun hele opgebouwde leven wat ze achter zouden laten. Niet dat ze niet om hun eigen leven geven, maar zolang ze alleen de rook hebben en niet het vuur blijven ze.

Het waaide ook nog wel redelijk hard waardoor bepaalde stronken opnieuw vlam vatten. De wind stond zo dat de badplaats Keri een mogelijk slachtoffer kon worden. Als de wind nog iets sterker aanwezig zou zijn, zou het vuur Keri in 20 minuten kunnen bereiken. Denk dan maar niet dat er watervliegtuigen langskomen in de avonduren. Wie weet raken ze in het donker wel verstrikt in de elektriciteitskabels. Brandweermannen kunnen uiteraard nog wel het een en ander doen, maar kunnen niet de kern van het vuur bereiken. Gelukkig is het inmiddels onder controle en kan ik mijn gasten gerust stellen.

Geloof het of niet maar echt winkelen heb ik pas afgelopen week voor het eerste gedaan! Ik heb er nooit echt de behoefte toe gehad, tenzij er geen mogelijkheid was om te gaan winkelen. Dan natuurlijk wel, maar dan bleef het geld uiteindelijk dus in de pocket. Vorige week Donderdag ben ik met Jitty en Samantha in Zakynthos-stad wezen shoppen. Daar heb ik nieuwe teenslippers van Havaianas gekocht en ook heb ik mij laten verwennen bij de Hondos Centre. Een soort en met DA maar dan uitgebreider in het assortiment. Ze hebben ook veel producten die wij ook van Nederland kennen. Ideaal dus. Als ik daar dan ben dan vraag ik ook altijd naar monstertjes van lekkere luchtjes en de laatste keer hadden ze ook van Calvin Klein, Euphoria Blossom erbij gedaan. Die moest ik ook even kopen naast de douchegel, haarmaskers en dat soort dingetjes. Heerlijk!

Afgelopen Zondag belde Marinos mij om 12.10 uur op. Ilias had een motorboot in Laganas afgehuurd en we konden met nog een paar mensen met de boot naar Marathonissi oftewel het schildpaddeneiland gaan. Moesten we er wel rond half 1 zijn. Dillemma! Ik was nog in Tsilivi. Ik had net een info gedaan en moest nog kantoorwerk doen. Kantoorwerk kan je nog wel eens verschuiven. Bijvoorbeeld naar de avonduren wanneer Marinos moet werken, maar ik was meerdere keren gebeld op mijn noodtelefoon en moest naar kantoor om snel bepaalde zaken proberen op te lossen. Waarom dan de rest van het kantoorwerk dan ook maar niet meenemen? Ik haal de half 1 toch niet? Balen dat ik zo moeilijk voor de middag klaar kan zijn met werken op zondag. We kunnen namelijk door de week al niet zo veel tijd met elkaar doorbrengen ivm onze werkuren. Meestal kan ik tijd vrij maken in zijn siesta en gaan we samen op pad, maar dat is vaak maar voor een paar uurtjes. Zondag is juist onze dag om een hele middag en het begin van de avond, if possible, samen door te brengen. Uiteraard wilde ik ook graag mee, maar kon het dit keer gewoon niet. Ik heb voor Marinos de keuze gemaakt. Ga maar met Ilias en co op boottocht en probeer plezier te hebben. Ilias ziet hij maar weinig en ik wist niet wanneer ik klaar zou zijn. Dan is het toch zonde om niks te doen? Rond 2 uur was ik klaar. Ik had mijn werk snel klaar. Ik was ook aan het heen en weer vliegen. Een beetje met de gedachte dat ze mij nog ergens van het strand op konden pikken en dat ik alsnog mee kon…ofzo… Eenmaal klaar belde Krista mij op voor een etentje bij de Subway samen met Linda. Dit sloeg ik niet af, want ik had enorme trek. Toen ik net mijn broodje op had, belde Marinos mij. Hij was terug in de haven en wilde samen met mij nog een keer de boottocht over doen. Thuis snel mijn zwemspulletjes gehaald en samen zijn wij richting Marathonissi gegaan. Schildpadden hebben we niet gezien, maar wat heb je daar mooie strandjes!! Helemaal omringd door kliffen en groen. Op een strandje waar we even hebben aangelegd had je zelfs een grot waar je doorheen kon gaan en dan kwam je in een holte aan de rand van het eiland. Hier kon je dan weer uit zwemmen, om de rots heen en dan kwam je weer bij het strandje uit. Ook kon je heel erg tof van de rots afduiken! We hebben samen ontzettend genoten van ons kleine dagje uit!!

Vorig jaar op Kreta heb ik veel tijd gespendeerd in mijn auto met de muziek op van Michalis Hatzigiannis, een bekende Griekse popzanger. Toen ik daar was, had hij net een concert achter de rug en was hij al weer vertrokken naar een andere bestemming. Erg jammer, want zijn muziek is best goed. Ook heeft hij in Nederland gespeeld, maar had ik helaas geen ticket en gezelschap dat mee ging. Nu is hij gisteravond op Zakynthos geweest om een concert weg te geven. Driemaal is scheepsrecht dus Afke was aanwezig, samen met Diana, Barbara, Ella, Ilse en Inge (ex au-pair'der' die nu vakantie viert!!). We hebben hier in Zakynthos-stad een theater in de vorm van een halve arena en daar gaf hij zijn concert. Officieel hadden we tickets voor stoelen, maar Inge en ik konden het niet laten om tussen de ukkies te gaan staan voor bij het podium. Zo konden we hem goed van dichtbij bekijken en mooie foto's maken. Het was een erg gezellige avond en volgende week komt een Griekse zangeras, paparizo, spelen waar Barbara, Ella en ik ook tickets voor hebben gehaald. Ben benieuwd wat dat gaat doen.

Okay, ik ga nu douchen want ik heb panda-oogjes oftewel mijn mascara heeft een uitloop naar mijn wangen gemaakt door het vele zweten van vandaag. Hoezo waterproof?!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer