Ons verlovingsfeest!!!

De dag van onze verloving!

Al vroeg in de ochtend werden we wakker gebeld door familie en vrienden die ons wilden feliciteren met onze verloving en om ons een hele fijne dag toe te wensen. Ook belde Marinos zijn moeder hem op of hij haar van het werk thuis wilde brengen. Ze moest die ochtend nog gewoon werken. Terwijl Marinos weg was, probeerde ik mij een voorstelling van de dag te maken. Het zou een dag zijn vol met verrassingen, want Marinos zijn vader en moeder hadden het meeste voor ons feest geregeld. Het is gebruikelijk dat de verloofde/bruid niet al te veel regelt en de familie juist wel. Dit alles naast het feit dat ik natuurlijk nog nooit een Griekse verloving heb meegemaakt! Na ongeveer anderhalf uur vroeg ik mij af waar mijn poppie nou uithing. Wat bleek, hij was nog bij zijn ouderlijk huis. Er waren al wat familieleden van het vaste land overgekomen, die daar alvast verbleven, en ze lieten hem maar niet gaan. We wilden deze dag eigenlijk eerst samen in alle rust thuis doorbrengen. Dus toen Marinos weer thuis was, zijn we op het balkon gaan zitten en hebben we uitgebreid geluncht. Dit was een unieke ervaring, want dit doen wij nooit samen. Marinos is namelijk altijd rond deze tijd aan het werk. Tsja, wanneer is hij niet aan het werk! Dit was dus een heerlijk moment om de dag mee te starten.

Heit en mem waren een dag voor de verloving op Zakynthos aangekomen. Middels smsjes wist ik dat ze op deze dag ook ergens op het strand van Laganas zouden gaan liggen. Daarom besloten Marinos en ik vol goede moed een strandwandeling te gaan maken van Kalamaki naar Laganas. Het was een warme dag, maar toch wel heerlijk om even wat kilometertjes over het strand te gaan lopen. Eenmaal in Laganas zagen wij ze niet op het strand liggen. Ook troffen we ze niet bij het zwembad en ook bleken ze niet op de kamer te zijn. Jammer de bammer, ze waren er niet. Uiteindelijk maar weer naar Kalamaki gelopen. De tijd begon al wat te dringen, aangezien we ons nog moesten klaarmaken voor het feest. We konden het niet laten…we hebben nog even verfrissende duik in het water gemaakt. Eenmaal thuis ging Marinos naar Gaitani om zich daar om te kleden. Als hij mij dan zou ophalen dan was het een verrassing voor hem hoe ik er die avond uit zou zien en visa versa. In totaal hadden we nog anderhalf uur de tijd om om te kleden, voordat onze speciale avond dan echt zou gaan beginnen. Op zich kan ik altijd snel klaar zijn. Laat deze avond dan even een kleine uitzondering zijn. Enige haast en nagels lakken, gaan gewoon echt niet samen! Wat een ellende om het zo maar even te zeggen, ha ha! Denk je dat ze droog zijn, glijden mijn handen nog net ergens langs waardoor ik het nog een keer over kan doen!! Dat alles natuurlijk een paar keer… Al met al alles toch gelukt. Marinos kon mij elk moment ophalen, zodat we daarna heit en mem bij het hotel konden oppikken. Voor het ophalen van heit en mem had ik ook enige spanning. Mem stuurde namelijk eerder die dag een smsje dat Marinos hun moest ophalen met zijn auto, want ze hadden een grote verrassing! Ik meteen terug smsen…mag ik ook mee hun ophalen of past dat dan niet meer???? Gelukkig, ik mocht ook mee!! Ik hoorde de auto het terrein oprijden. Ik deed de deur open en wachtte parmantig in de deuropening totdat hij boven was. Toen hij voor mij stond, was het stil. Zijn mond op een brede glimlach! Ik hoorde nog een paar voetstappen…Makis kwam om het hoekje. Hij was de eerste die wat zei. ,,POLI KALA, POLI KALA!!” Dat ik er erg mooi uit zag! Marinos bevestigde dit met een kus, hij was een beetje sprakeloos! Geweldig moment!

Makis was meegekomen, omdat we alle auto’s wel konden gebruiken om de familie later die avond naar het restaurant te brengen. Samen met Marinos gingen we naar het hotel van mijn ouders. Ze stonden bij de entree te wachten. Of we binnen wilden komen om het grote kado op te halen. Nou, ik was wel ontzettend nieuwsgierig hoor! Eenmaal binnen zag ik de grote verrassing! Omke Reinder en tante Anne waren Zaterdagavond last minute overgevlogen! Wat een ge-wel-dig-e verrassing. Ik had tranen in mijn ogen en mijn glimlach maximaal! Toen viel ook alles op zijn plaats. Mijn ouders wilden Zaterdagavond niet met mij uit eten ivm ' vermoeidheid' . Stiekem waren ze bezig met de aankomst van omke en tante. En dat ze die middag nergens te vinden waren, was omdat ze met zijn viertjes een boottochtje hadden gedaan. Onze strandwandeling had ook nog bijna de verrassing verprutst, want toen wij hun daar zochten, waren zij onderweg terug naar het hotel…. We hebben elkaar net gemist en maar goed dus ook!

Met zijn zessen in de auto reden we naar Gaitani. Eenmaal daar ontmoette ik de verdere naaste familie van Marinos. Ooms en tantes en zijn peetoom met zijn vrouw. Voor mijn familie natuurlijk ook een hele ervaring om zomaar bij een Griekse familie binnen te stappen, die ook alleen maar Grieks praten. Maar ik moet zeggen dat dat allemaal prima is gegaan! Na de ontmoeting van de families over en weer zijn we eerst in de woonkamer gaan zitten voor een hapje en een drankje. Daarna was het tijd voor de ringenuitwisseling! Marinos en ik stonden naast elkaar. Heit en mem links van mij, de moeder en broer van Marinos rechts van hem. Marinos zijn vader pakte de ring van Marinos uit het doosje en sloeg met deze ring een kruisje voor het beeld van Jezus Christus. Daarna kreeg Marinos de ring om. Voor mij geldde hetzelfde ritueel. Marinos zijn vader was zo nerveus dat hij de ring om de rechterhand deed. Bij een verloving hoort deze om de linker dus hebben we hem zonder opmerken van de familieleden omgewisseld naar de linkerhand. Hierna kreeg ik het kado van Marinos zijn ouders en broer. Van Makis kreeg ik een witgoud armbandje, van zijn vader een bijpassende ketting en van zijn moeder de oorbellen. Deze had ik zelf al uitgezocht, want anders was het waarschijnlijk (geel)goud geworden en das niet helemaal mijn ding. Op de trouwring na dan, he! Vervolgens mochten we onze taart aansnijden. Denk dan een beeld in van een bruidstaart bestaande uit drie plateaus met de bruid en bruidegom bovenop! Een foto sessie met de familieleden volgde en daarna kreeg ik de kado’s van heit en mem, omkes en tantes, pakes en beppes. Nogmaals bedankt! Ontzettend lief allemaal! Ook iedereen bedankt voor de lieve smsjes en mailtjes!

Een diner in een restaurant vlakbij Macherado volgde. Hier waren trouwens nog meer familieleden van Marinos. Ook waren mijn collega’s Nicky, Els, Marin en Marieke er. Het werd een avond met heerlijk Grieks eten, dans en muziek! Eerlijk gezegd heb ik niet zo hele veel gegeten. Ik was zo intens aan het genieten van deze bijzondere avond! Fijn kletsen met familie en vrienden en ook was ik veel te vinden op de dansvloer. Samen met Marinos heb ik op de tafels staan te dansen terwijl (schone) servetten over ons heen werden gegooid. Ook kreeg ik een briefje van 100 euro tegen mijn voorhoofd aangedrukt wat even later netjes door Marinos tussen mijn boezem werd gestopt! Ook heeft Makis een dans opgevoerd voor zijn broer. Ik weet niet niet de naam van deze dans, maar dan danst de man op het ritme van de muziek en dit doet hij met al zijn gevoelens en passie! Op deze manier geeft hij bij zijn broer aan hoeveel hij voor hem betekent en wenst hij hem al het geluk in de wereld toe. Ja, het was een avond om nooit te vergeten!

Twee dagen later gingen omke Reinder en tante Anne weer naar huis. Heit en mem zijn inmiddels ook al weer thuis (na een vertraging van 6 uur…). De tijd is snel voorbij gegaan, maar we hebben ontzettend genoten! Ik loop nog steeds te glimlachen en men heeft dan al snel door dat er iets leuks aan de hand is. Als ik hen mijn linkerhand laat zien dan weten ze genoeg! Marinos en ik zijn verloofd!!!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer