De trouwerij van Andreas & Elena

 

Afgelopen Zaterdag was de trouwdag van Andreas & Elena. Wij waren ook voor dit feest uitgenodigd, want Andreas is een vriend van Marinos! Ik vond het natuurlijk helemaal geweldig dat ik mee mocht! Zo kon ik mooi bekijken hoe het er aan toe gaat op een Griekse trouwerij. Hoe viert men dit feest en wat zijn de tradities!

Rond half 7 ‘s avonds werden we bij de kerk verwacht waar het huwelijk zou worden voltrokken. Zakynthos heeft enkele honderden kerken, maar voor een huwelijk wordt bijna altijd de kerk gekozen waar het meisje woont. Deze kerk is dan ook voor hun gratis. Zou je in een andere kerk gaan trouwen dan betaal je daar een x bedrag voor. Het gaat niet zo zeer om het geld, maar uiteraard om de traditie.

Elena werd met behulp van vriendinnen en vrouwelijke familieleden in haar ouderlijk huis aangekleed en omgetoverd tot bruid. Haar broer heeft haar daarna naar de kerk gereden in een rode sportwagen versiert met prachtige bloemen. Bovenaan de trap van de kerk stond Andreas in de deuropening. Vol spanning en met een glimlach van oor tot oor wachtte hij op zijn bruid. Aan de arm van haar vader werd ze over de rode loper begeleidt naar haar toekomstige echtgenoot. Hij gaf zijn dochter aan Andreas. Ze liepen de kerk in, gevolgd door familieleden en vrienden. Niet iedereen paste in de kerk. Er moesten een paar mensen buiten blijven wachten. Marinos en ik zijn wel de kerk in gegaan. We steken een paar kaarsjes op voor de mensen waar wij van houden en nemen een staanplaats linksachter het bruidspaar. Het bruidspaar stond achter een mooi gedekte tafel met daarop het heilige evangelie, een wijnglas en een stukje brood. De priester stond aan de andere kant van de tafel en begon zijn gezang/gepreek. Nadat de priester de huwelijkskransen had gezegend, schuifde hij ze kruisvormig in elkaar en maakte hij een kruisgebaar op de voorhoofden van het paar met deze kransen. Tijdens de plechtigheid, gaven de getuigen (koumbaro of koumbara) de trouwringen aan de priester en kruisten de kroontjes boven de hoofden van het bruidspaar. Terwijl een van de getuigen de kransen op de hoofden vasthield, werd het paar bij de hand genomen door de priester, en werd er drie keer om de tafel gelopen. Wij mochten ons kleine zakje met gekleurde rijst over hun heen gooien. Hierna dronk het paar de gezegende wijn, namen ze een kleine hap van het brood en werd het heilige evangelie gekust. Na de huwelijksvoltrekking bleef het echtpaar in de kerk, zodat iedereen hun kon feliciteren. Men zegt dan “na zisete kai kalous apogonos”. Wat betekent: ik wens jullie een goed leven en veel lieve kinderen. Het feliciteren neemt best wel wat tijd (veel gasten) dus zijn Marinos, ik, Makis en wat vrienden een drankje gaan doen in de stad. Om 9 uur konden we naar een grote feestzaal in Argassi gaan waar we alvast een voorgerecht en drankje kregen. Terwijl wij daar van genoten, zagen wij op een dia scherm foto’s van Andreas als baby, hoe hij is opgegroeid en wat hij verder in zijn leven heeft gedaan. Uiteraard kwamen daar later ook de foto’s van Elena bij. Hierna kwam het bruidspaar de zaal binnen lopen. Iedereen klapte en juichde hen toe. Ze liepen naar het podium waar de taart stond. Denk hierbij aan 7 taarten! De taart werd aangesneden en Andreas gaf het eerste stukje taart aan Elena. Nadat het bruidspaar met de getuigen en naaste familie de openingsdans hadden gedanst, mocht iedereen zich uitleven op de dansvloer. Na het eten gingen Andreas&Elena bij iedereen persoonlijk langs om hen te bedanken voor hun komst. Wij wensten hun op onze beurt al het goede toe. Ook werd het bruidsboeket gegooid en gevangen door een meisje, die de volgende zal zijn om te gaan trouwen. Het was een geweldig feest!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer