Zakynthos en de voorbereiding

Kanie krio edhó oftewel het is hier koud!!! Ik had verwacht dat het hier rond de 20 graden zou zijn, maar zo voelt het vandaag zeker niet! De zon is er niet en er gaat een koude wind over het eiland heen. Terwijl ik dit ook thuis zit te tikken heb ik 2 warme vesten en mijn pantoffels aan.  Dit is nog niet genoeg. Ik wil heel erg graag een kachel aan hebben. Helaas heb ik deze niet dus heb ik mijn 2 kookplaten maar op warm staan. Ik moet zeggen dat het wel aardig werkt, maar ik moet er natuurlijk wel om denken dat ik ze later weer uit doe als ik op bed ga…

Het onderkomen wat ik overigens heb uitgezocht, is de studio vlakbij Kalamaki naast het huis van Nicoleta en haar moeder. Ik denk dat ik hier de komende maanden wel gelukkig zal worden. Ik hoef mijn kamer maar in te stappen en ik wordt al vrolijk van de kleur op de muren. Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk maar mijn kamer heeft grotendeels roze muren. Niet knal, maar een beetje zacht roze en door het donkere meubilair ziet het er wel okay uit. Ik vind het trouwens ook niet erg dat ik vlakbij Nicoleta en haar moeder woon. Haar moeder is erg aardig en zorgzaam, die waarschijnlijk ook wel een oogje in het zeil houdt.  Alhoewel ik het drukke Laganas toch wat wilde mijden, zijn hier wel veel blaffende honden en kakelende kippen in de omgeving. Gelukkig kan ik me er niet druk om maken en slaap ik tot nu toe daar heerlijk doorheen!

 

Nu ik mijn eigen plekje heb gevonden en al mijn spulletjes aan kant heb, kan ik mij op de voorbereidingen voor het zomerseizoen storten. Ik was hier eerst een beetje verontrust over, omdat ik zo‘n opstart voor een seizoen nog nooit heb gedaan. Wat moet er gebeuren? Wat is het belangrijkste om te doen? Heb ik wel genoeg tijd? Ga ik niks vergeten? Richtlijnen of instructies krijg je niet. Toch kan ik alleen maar zeggen dat het tot nu toe erg gemakkelijk gaat! Uiteindelijk weet je natuurlijk wel wat je moet doen/regelen, want ik heb genoeg maanden meegedraaid om te weten hoe alles in elkaar steekt.

Vergeleken met het vorige seizoen op Zakynthos zullen er aanzienlijk veel hotels bijkomen. Ik krijg straks maar liefst 39 hotels/appartementen/villa’s onder mijn hoede!!!! Ik hoop ten zeerste dat de mensen niet tegelijkertijd overal zitten verspreid!! Als je na gaat dat sommige hostessen van andere organisaties rond de 8 hotels hebben…Dan hebben ze het vaak ook wel erg rustig, maar 39.….Ach we zien wel. Ik zal me niet vervelen, that’s for sure! Mijn agenda staat nu al vol met afspraken, taken en excursies.

 

De eilandtour van Zakynthos heb ik al gedaan. Een excursie waarbij je een hele goede indruk krijgt van de charmes van Zakynthos. Het werd een excursie met alleen maar hostessen en buschauffeurs. Voor de hostessen de taak om zoveel mogelijk indrukken en informatie op te slaan en de buschauffeurs waren mee om te zien welke route er werd gereden en wat ze onderweg eventueel konden verwachten. Vanaf het moment dat ik de bus instapte, had ik al leuk contact met een aantal mensen van Thomas Cook (Nederlands, Belgisch en Duits). Even later ging de bus vol met allemaal Engelsen. Nou, dat slag volk vind ik maar niks. Het zijn totaal niet mijn type mensen.  Mijn hemel wat zijn die A-sociaal, kinderachtig en overdreven in hun doen en laten. IJsjes in elkaars gezichten smeren, wegrennen en gillen voor een onschuldige dikke vlieg terwijl de gids iets uitlegt en service 'eisen' terwijl de Grieken het eten gratis aanbieden.  Na de pick up van de Engelsen begon de excursie.  Als eerste zijn we naar Macherado gereden waar een pottenbakkerij is. Sigoros, de eigenaar, gaf ons een demonstratie en als dank voor onze komst kregen we allemaal een kleine attentie. Ik heb een zalmroze paasei gekregen. Die gaat straks mijn bureau mooi opfleuren.

Even later maakten we een stop bij de kerk van Macherado. Zoals vele kerken een verhaal hebben, was het verhaal bij deze kerk als volgt: op de plaats waar de kerk nu staat werd rond de 16e eeuw een icoon gevonden van Agia Mavra, een heilige. Men nam dit icoon mee, maar elke keer als men dit deed, lag het een dag later weer op de plaats waar het was gevonden. Het icoon kreeg een belangrijke betekenis voor de inwoners van dit dorp. Het zou een magische kracht uitstralen en dit wilden ze eren middels een schitterende kerk te bouwen. Als mensen medische klachten of een wens hadden, maakten ze een votief (plaatje) met de afdruk wat ze graag wilden dat beter of anders moest worden. Bijvoorbeeld een afdruk van een kinderhoofdje als ze een kinderwens hadden. Dit votief hingen ze dan op bij het icoon in de hoop dat hun gebeden werden gehoord. De aardbeving van 1953 heeft een heel groot deel van het eiland vernietigd qua behuizing etc, maar deze kerk bleef staan en alles wat in de kerk was stond nog op precies dezelfde plek. Niks was verschoven. Deze kerk is een hele belangrijke toeristische attractie geweest. Helaas was er twee jaar terug een brand en daarbij is alles verloren gegaan. Intussen hebben ze de kerk weer opgebouwd, maar natuurlijk heeft het niet meer de charme als van toen. Het dorp dat van het toerisme leefde, heeft het erg moeilijk gehad, maar omdat deze excursie hier weer naar toe gaat zal het dorp weer opbloeien. Wij waren hun eerste gasten en speciaal daarvoor liet de priester met een grote glimlach de klokken luidden. De dorpelingen keken allemaal om en vonden het een bijzonder gebaar. Ik ook. Deze priester nam ons ook mee naar een ander kerkje vlakbij die als enige op het hele eiland is beschermd.

Hierna zijn we richting Exa Chora gereden waar een hele grote oude olijvenboom staat. Vervolgens zijn we doorgegaan naar Porto Vromi (=baai). Porto Vromi is wauw!  Schitterend hoe die kleuren in elkaar overgaan. Van turkoois over naar blauw.

De volgende stop was bij het monnikenklooster van Anafonitria. Hier heeft de monnik Saint Patrick een hele tijd gewoond en wonderen verricht. Hij had zoveel Christelijke naastenliefde dat hij zelfs de moordenaar van zijn broer heeft vergeven! 24 augustus is dan ook de feestdag waarbij deze heilige wordt geeerd. Na een lekkere Griekse lunch zijn we nog even langs een wijn- en honingproeverij geweest en daarna zijn we huiswaarts gereden. Een erg geslaagde dag.

De excursie naar Olympia en de Griekse avond staan ook nog in de planning, maar verder moet ik echt druk aan de slag met de informatiemappen, bestellingen, op verkenning uit, etc. Wel ontzettend leuk dat ik wat collega’s van andere reisorganisaties heb leren kennen!!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer